Wat is een tandwielkast eigenlijk?

Een tandwielkast is een term die je vooral in de industrie vaak voorbij hoort komen. In fabrieken worden de kasten bijvoorbeeld in machines gebruikt die bedoeld zijn voor de productie van goederen.

Ook in het dagelijks leven hebben we vrijwel allemaal iedere dag met een tandwielkast te maken. De versnellingsbak in een auto of motor kunnen we namelijk ook tot deze categorie rekenen. Een tandwielkast is eigenlijk niks meer dan een kast met assen en tandwielen die in elkaar overlopen.

Door de verschillende formaten van de tandwielen kan een bepaalde bewerking hiermee gerealiseerd worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ronddraaiende beweging met een tandwielkast te versnellen of deze juist in snelheid te laten afnemen, maar de kracht van de beweging toe te laten nemen.

Grote en kleine tandwielen

De onderdelen van FLENDER tandwielkasten bestaan altijd uit verschillende assen en tandwielen. Deze tandwielen hebben ook verschillende formaten. Nu is het formaat van een tandwiel eigenlijk niet zo heel belangrijk.

Veel belangrijker is dat de formaten van elkaar verschillen en daarmee ook het aantal tanden dat op de wielen zit. Door dit verschil kan je namelijk een bepaald effect bereiken met de tandwielkast. De bedoeling is om de tandwielen in elkaar over te laten lopen.

Als een groot tandwiel met veel tanden overloopt in een klein tandwiel met weinig tanden dan zal het effect hiervan zijn dat het kleine wiel veel meer omwentelingen maakt als het grote wiel.

Snelheid of kracht laten toenemen

In de situatie die we hierboven hebben beschreven, van het grote tandwiel dat een kleiner formaat aandrijft, zal het effect zijn dat de snelheid van de originele draaiende beweging toeneemt.

Dit wordt bijvoorbeeld ook in de versnellingsbak van een auto gebruikt, wanneer je schakelt naar een hogere versnelling. In industriële machines is dit effect van een tandwielkast van brevini bijvoorbeeld ook handig in verschillende situaties. Het kan echter ook andersom gewenst zijn.

Wanneer een roterende beweging namelijk in snelheid afneemt zal het effect hiervan zijn dat de kracht zal toenemen. Dit is vooral in fabrieken belangrijk als een grote kracht nodig is om een bepaalde bewerking te bewerkstelligen.